Multimedia wat is dat nou precies voor een auto, dan hebben we het over de autoradio en alles wat daar bijkomt kijken. Denk dan aan speakers, hoofdsteunschermen, versterkers en een digital sound processors (DSP). Beknopt gezegd alles wat muziek en beeld maakt wat entertainment is valt onder multimedia.

Autoradio

Er zijn heel veel soorten autoradio’s, maar wat je nou precies nodig heb kan nog best een lastige keus zijn. Zo zijn er enkel en dubbel DIN radio’s, met en zonder navigatie. Bluetooth en bijvoorbeeld een cd-speler. Ook hebben ze verschillen de ingangen en uitgangen. Wil je een versterker aansluiten dan moet je kijken of er genoeg RCA-aansluitingen op zitten. Of wilt u een filmpje kunnen kijken, dan heeft u een radio nodig met een mooi scherm. Je kan het zo gek mogelijk maken! Zo is digitale radio erg in de lift momenteel, maar niet iedere radio kan dit ontvangen.

Voor film en video multimedia adviseren wij een dubbel DIN radio met een scherm van minimaal 6,2 inch. Voor digitale radio heeft u een radio nodig met DAB/DAB+ mogelijkheid, echter moet u denken aan de mogelijk optionele dak antenne. Om versterkers aan te sluiten adviseren wij, minimaal 3 RCA-pre-out’s met een minimaal voltage van 3 volt. Speelt u nog cd’s af dan moet u er op letten dat de radio deze nog kan afspelen, want de cd gaat er helemaal uit. Muziekstreamen via bluetooth is alleen mogelijk als de radio het A2DP-protocol ondersteund.

Zoek een autoradio

Pioneer DEH-X8700BT
Pioneer AVIC-F80DAB
Alpine X801D-U

Luidsprekers

Ben jij iemand die de autoradio wel eens op tien zet als er een lekker nummer op de radio voorbij komt, dan is een speaker upgrade geen overbodige luxe. Met een speaker upgrade krijg je een mooier geluidsklank en soms ook meer volume. Maar welke speakers heb je nou nodig, hieronder leggen wij de verschillende soorten luidsprekers uit.

Coaxiale speaker

Deze luidsprekers behoren tot de basis standaard en hebben alles in een behuizing, van hoge tonen tot lage tonen. Er zijn modellen met Dual-Cone techniek, maar ook als 2-weg en 3-weg systemen beschikbaar.

Pioneer TS-G1333i

Componenten set

Een Componenten set, ook wel een Compo-set, is een speaker systeem met losse speakers. Dit soort speaker zie je tegenwoordig vaak in de voordeuren zitten met nog een speaker rooster op het dashbord of boven in de deur voor de hoge tonen luidspreker. Deze systemen komen in 2-weg, tweeter met woofer, of 3-weg versies. In een 3-weg systeem heb je een tweeter, mid-range en kick-bass(woofer).

Blam 165 RSQ

Ovale speaker

Dit type luidspreker vind je terug in de hoedenplak en er zijn 2 gangbare maten, 5×7 inch en 6×9 inch. Door dat deze luidsprekers een groter oppervlakte hebben, komt er ook meer geluid uit. Deze modellen zijn vaak niet meer nodig omdat er in de meeste huidige auto’s ook speakers in de achterdeuren zitten.

Phoenix Gold SX69CX

Subwoofer

Deze luidsprekers zijn gespecialiseerd in het maken van lage tonen. De maten van deze luidsprekers varieren van 8 tot 18 inch. Maar een goede regel is, hoe groter de speaker hoe groter de klankkast moet zijn. Er zijn tegenwoordig ook subwoofers welke zo gemaakt worden zodat ze onder de voorstoelen gemonteerd kunnen worden. Daarnaast is het goed om te kijken of je een Actieve of Passieve subwoofer wil, want met een passieve woofer moet je nog een losse verster aanschaffen.

Audio-System X-Ion-800

Versterkers en DSP

Om meer vermogen naar speakers te sturen heb je een versterker nodig, om het geluidsbeeld meer naar jouw wens te zetten adviseren wij een DSP. Maar welk systeem is nou voor jou.

Versterker

Versterkers komen in veel soorten en maten. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten. Voor gewone speakers heb je een 2 of 4 kanaals versterker nodig, maar voor een subwoofer kan je een 2 kanaals, welke kan worden gebrugd, of een 1 kanaals, wat een monoblok heet, gebruiken. Daarnaast zijn er ook 5 en 6 kanaals versterkers. Deze kunnen 4 speakers aansturen en een subwoofer of een extra set normale speakers.

DSP

Wat is een DSP nou precies? DSP staat voor Digital Sound Processor, hiermee krijg je de mogelijk om verschillen effecten en timings van het geluid in te stellen. Zo heeft een DPS een uitgebreidere equalizer dan een autoradio en kan je time-alignment invoeren. Maar ook kan je effecten van verschillende ruimtes opgeven, zoals een studio of een concertzaal. Wij raden alleen een DSP aan als u een oprechte audio liefhebber bent of als u echt meer opties nodig heeft.

Audio System Helion series
Phoenix Gold Elite