Alarm- en terugvindsystemen kunnen stijgende diefstalcijfers tweewielers indammen

Uit de LIV-cijfers blijkt dat een groot aantal gestolen motor- en bromfietsen nooit wordt teruggevonden. Zo werden bijna 1.200 motorfietsen van de 1.500 motorfietsen die in 2021 werden gestolen niet meer teruggevonden. Van de bijna 10.000 gestolen bromfietsen kon 66 procent niet meer worden getraceerd. De schadelast van deze voertuigen is enorm; de gemiddelde prijs voor een motorfiets bedraagt 10.000 euro en een bromfiets kost gemiddeld 2.000 euro. In 2021 werd er in totaal voor ruim 35 miljoen euro aan brom- en motorfietsen gestolen. Diefstal van tweewielers voorkom je, net als bij personenauto’s, met een gecertificeerd beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een startonderbreker (Klasse M1) of alarmsysteem (Klasse M2). Wanneer dieven toch de mogelijkheid zien je brom- of motorfiets te stelen, is een Kiwa gecertificeerd terugvindsysteem de uitkomst.

Terugvindsystemen

Er komen steeds meer terugvindsystemen op de markt die ook geschikt zijn voor motor- en bromfietsen. Een terugvindsysteem is feitelijk een peilzender die op een lastig vindbare plaats in of op een voertuig wordt gemonteerd. Deze zender verstuurt op gezette tijden een signaal, waardoor altijd duidelijk is waar het voertuig zich bevindt. Wordt een voertuig gestolen, dan kan een aan het systeem verbonden alarmcentrale helpen het op te sporen en terug te krijgen.

Klasse TV-certificering

Ook tweewielers kunnen nu worden voorzien van zo’n terugvindsysteem. Als dit systeem is gecertificeerd door Kiwa volgens Klasse TV, wordt de kans aanzienlijk vergroot dat motor- of bromfiets wordt teruggevonden na diefstal. Daarbij zijn de terugvindsystemen die geschikt zijn voor motor- en bromfietsen draadloos en dus niet afhankelijk van de accu van het voertuig. Een erkend inbouwbedrijf kan een tweewieler voorzien van de juiste beveiliging en vertelt eigenaren van motor- of bromfietsen graag meer over de mogelijkheden.

(bron: Kiwa SCM)