Lancering 5G
De Belofte van 5G
We staan aan de vooravond van 5G. Wat speelt er en wanneer kunnen we echt gebruik gaan maken van de 3,5Ghz frequentie?
De Europese Unie heeft 3 voorkeursfrequenties voor 5G aangewezen: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. Deze frequentiebanden hebben elk een verschillende functie. De frequenties voor 5G worden nu nog gebruikt voor andere toepassingen. Zo wordt de 3,5 gigahertz-frequentie in het noorden van Nederland nog gebruikt door Defensie en voor satellietcommunicatie. De 26 gigahertz-band wordt gebruikt voor straalverbindingen.
Veilingrondes voor frequenties 3,5 Gigahertz en 26 Gigahertz
In 2022 wordt de 3,5 Gigahertz-frequentie geveild. Daarna volgt nog de 26 GHz-frequentie. Telecomaanbieders kunnen zich bij Agentschap Telecom inschrijven om deel te nemen aan een frequentieveiling. De winnaars van een veiling mogen die frequenties gebruiken. Bijvoorbeeld om mobiel internet met 5G aan te bieden. In België heeft de veiling onlangs plaatsgevonden.
Nederland kan naar verwachting in 2023 de zogenoemde 3,5 Gigahertz (GHz) frequentieband gebruiken voor landelijke communicatie om 5G-technologie verder te ontwikkelen.
Een deel van deze Nederlandse frequenties wordt nu nog door een satelliet bedrijf voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie met zeescheepvaart gebruikt. Daarom moet het kabinet een spoedige verhuizing naar het buitenland van deze diensten mogelijk maken.
Dat adviseert een externe en onafhankelijke commissie aan het kabinet. De commissie geeft aan dat de conclusies worden gesteund door het betrokken satelliet bedrijf en de huidige mobiele telecomaanbieders.
De commissie adviseert dat het satelliet bedrijf Inmarsat zijn specifieke diensten in deze band verplaatst naar een door hen voorziene locatie in Griekenland. De oorspronkelijk al beoogde frequentieruimte (300 Megahertz) voor landelijke mobiele communicatie in deze band, zoals 5G, komt na een veiling per 1 december 2023 beschikbaar. Zolang de buitenlandse locatie nog niet operationeel is (streven is per 1 januari 2024), kan het satelliet bedrijf nog beschikken over beperkte ruimte (80 Megahertz) om zijn activiteiten voort te kunnen zetten.
Bron: Rijksoverheid